Kako nastaju solarne elektrane?

solarne elektrane projektovanje
Solarne elektrane

Conversio Academy, 16.8.2023. – Solarna elektrana je kompleksan sustav, koji se sastoji od više modula i svaka elektrana predstavlja namjenski “boutique” projekt. Conversio Energie GmbH je do sad instalirao preko 2000 solarnih elektrana, i ne postoje dvije identične. Svaka solarna elektrana se projektira sukladno željama investitora, mogućnostima i konfiguraciji lokacije.
U našem ranijem tekstu smo pisali o tipovima solarnih elektrna , a ovdje ćemo se pozabaviti pojedinačnim fazama  procesa nastajanja solarnih elektrna.Faze u procesu izgradnje solarne elektrane

solarne elektrane


Projektiranje, izgradnja i puštanje u pogon solarnih elektrana obuhvaćaju niz koraka i procesa koji su ključni za uspješno postavljanje i funkcioniranje ovih sustava. Svaki dio procesa je izuzetno bitan za dugoročan i stabilan dugogodišnji rad elektrane.

– Faza 1: Dogovor, prethodna istraživanja i analize
Nakon prvih kontakata i razgovora sa investitorom (gdje se prezentiraju želje i očekivanja investitora) rade se temeljita istraživanja i analize potrebne za specifičnosti željene lokacije i potencijala za solarnu elektranu. Tim stručnjaka prikuplja podatke o sunčevom zračenju, klimatskim uvjetima, topografskim karakteristikama, dostupnosti resursa, lokalnoj regulativi i ekonomskim čimbenicima. Po završenim istraživanjima i analizi  investitoru se prezentira okvirna procjena potrebnih investicija, očekivane proizvodnje energije i financijske isplativosti projekta. U ovoj fazi naši projekt menadžeri uz podršku stručnih elektro inženjera determiniraju sve parametre buduće elektrane i nakon dogovora sa investitorom pristupa se procesu projektiranja.


– Faza 2: Idejno planiranje i projektiranje
Na temelju prikupljenih podataka,  projektanti, inženjeri i stručnjaci razvijaju konceptualni plan za solarnu elektranu. Odlučuje se o vrsti instalacije, odabiru komponenti, tehnologija i opreme. U ovoj fazi također se utvrđuje raspored i veličina solarnih panela ili prijamnika, smještaj električne infrastrukture, potrebne inverterske stanice i eventualno modula za spremanje energije.


– Faza 3: Dokumentacija: Financijska analiza i dozvole
Ovaj korak uključuje detaljnu financijsku analizu projekta. Procjenjuju se troškovi izgradnje, operativni troškovi, prihodi od prodaje energije i povrat ulaganja. Na temelju tih podataka izrađuje se poslovni plan i traže se financijski izvori i potencijalni partneri za suradnju. Također, potrebno je osigurati sve potrebne dozvole i odobrenja od nadležnih institucija i lokalnih vlasti. U ovoj fazi se optimizira projekt sukladno zakonskoj regulativi i željama investitora.


– Faza 4: Glavni projekt, dizajn i inženjering
U ovoj fazi, projektanti i inženjeri izrađuju detaljne tehničke projekte, specifikacije materijala i opreme. U ovoj fazi se rade i svi pomoćni projekti zaštite od požara, utjecaja na okoliš, sigurnosti sustava, izvedba, statika, itd. Odabire se oprema i komponente, dogovaraju se ugovori o isporuci i montaži. Radi se izvedbeni projekt i plan instalacije na lokaciji.


– Faza 5: Dobava materijala i opreme
Nakon što je dizajn završen, pristupa se osiguranju svih potrebnih materijala i opreme. To uključuje solarne panele (PV module), konstrukcije, kabele, invertere, kontrolere, prijamnike, sigurnosne sustave i ostalu opremu. Uvijek osiguravamo premium komponente poznatih svjetskih proizvođača:
– solarni paneli Renovatio
– inverteri i kontroleri Solaredge , Huawei, Fronius
– baterijski sustavi pohrane energije Sonnen, SolarEdge
a sve, kako bi se osigurala dugotrajnost i učinkovitost sustava.


– Faza 6: Izgradnja i izvedba
 Konačno započinjemo fizičku izgradnju solarne elektrane na odabranoj lokaciji po pripremljenim i odobrenim projetima. Postavljaju se temelji i konstrukcije za solarne panele i opremu. Montira se oprema i izvode se električni radovi. Cijeli proces zahtijeva preciznost, ažurnost i usklađenost s sigurnosnim standardima. Naši stručni monteri i električari će u dogovorenom roku napraviti sve potrebne radnje i dovršiti cijelu instalaciju.


– Faza 7: Završno testiranje i puštanje u pogon
Nakon završetka izgradnje, solarna elektrana prolazi kroz postupak provjere, testiranja i puštanja u pogon. Ovo uključuje testiranje, provjeru performansi, provjeru sigurnosnih sustava, ispravne veze na mrežu i postizanje propisanih normi i standarda. Stručnjaci provode niz provjera kako bi osigurali siguran, dugoročan i učinkovit rad elektrane.


– Faza 8: Monitoring i održavanje
Nakon što je solarna elektrana puštena u pogon, važno je kontinuirano pratiti njezino stanje i rad. To uključuje praćenje proizvodnje električne energije, performansi opreme i otkrivanje eventualnih kvarova ili problema. Redovito održavanje osigurava optimalan rad i dugoročnu održivost elektrane.

Komplicirano zvuči?

Kad projektiranje, izradu i održavanje prepustite profesionalcima sa preko 10 godina iskustva i 2000 instaliranih elektrana, onda to ne mora biti. Naši specijalisti sa bogatim iskustvom će Vas voditi kroz cijeli proces od početka do kraja “ključ u ruke”.

Solarna elektrana je sustav koji traje desetljećima, i zato je bitno kao partnere uzeti tvrtku sa iskustvom i znanjem koja prati tehnologiju i ulaže u razvoj novih tehnologija i obuku djelatnika.
A upravo Conversio Energie GmbH se bavi isključivo solarnim elektranama, a kako bi osigurao dugoročnu održivost i razvoj osnovao je vlastitu Akademiju za učenje i usvajanje najnovijih tehnologija. Conversio-Academy.com Sve to nam omogućava da smo jedini uspjeli na tržištu ponuditi garanciju od 12 godina na realizirane solarne elektrane.