Kakvu solarnu elektranu odabrati? – Prvi dio.

solarnu elektranu
solarnu elektranu

Conversio Academy, 10.10.2023 – Ok, odlučili ste se…nabavljate i instalirate solarnu elektranu. Bravo, racionalna i dobra investicija. No što odabrati? Za koga se odlučiti? Ponuda je zbilja velika i zbunjujuće šarolika. Da li ste čuli da netko prodaje “obične” solarne panele? Ja nisam, svi imaju samo najbolje, vrhunske…itd…itd… No razlike ipak postoje.

U ovom tekstu ćemo pokušati objasniti na što treba obratiti pozornost i dobro promisliti prije odabira i krajnje odluke. Solarne elektrane se rade za eksploatacijski vjek od 15 do 30 godina, i svaki detalj je bitan. Kada razmišljate o instaliranju iste, važno je razumjeti razlike između običnih i kvalitetnih solarnih elektrana kako biste donijeli odluku koja će dugoročno utjecati na vašu investiciju.Idemo prvo vidjeti što sve jedna kvalitetna solarna elektrana treba imati.Komponente kvalitetne solarne elektrane


1. Vrhunski Solarni Paneli maksimalnih performansi
Kvalitetne solarne elektrane se ističu zbog upotrebe vrhunskih solarnih panela s visokom gustoćom i učinkovitošću. Ovi paneli omogućuju maksimalno iskorištavanje sunčeve energije, čime se povećava ukupna produktivnost sustava. Današnji paneli imaju iskoristivost do oko 24%, i jako je bitno da odaberete kvalitetne panele, koji su već dokazani na tržištu i ugrađeni na tisućama drugih elektrna.

2. Solaredge Kontroleri sa DC Mikro Optimizatorima
Naravno postoje i drugi proizvodjači, ali po omjeru uloženo/dobiveno SOLAREDGE trenutno nema konkurenciju. Kvalitetne solarne elektrane koriste najbolje kontrolere opremljene s DC mikro optimizatorima. Ovi inovativni uređaji prate i kontroliraju svaki panel zasebno. To znači da svaki panel radi na optimalnoj razini, bez obzira na potencijalne sjene ili probleme na drugim panelima, što bitno povećava učinkovitost sustava. Dovoljno je da imate dimnjak na krovu i već radi nastalih sjena DC mikrooptimizatori postaju isplativi. 

3. Daljinski (WiFi) monitoring i kontrola
Jedna od ključnih prednosti kvalitetnih solarnih elektrana je daljinski monitoring i kontrola. Putem Wi-Fi povezanosti, vlasnici mogu pratiti performanse svog sustava u stvarnom vremenu i pravovremeno reagirati na bilo kakve probleme ili promjene.

4. Vrhunski trajni nosači i kvalitetna konstrukcija
Instalacija solarnih panela zahtijeva vrhunsku konstrukciju, kako bi se osigurala kompaktnost i stabilnost instalacije u svim vremenskim uvjetima. Kvalitetne solarne elektrane koriste nosače visoke kvalitete kako bi osigurale dugotrajnost i sigurnost. To je vaš krov, i bitno je da nemate nikakvih servisnih izazova u narednim godinama.

5. Premium PV kabeli i vodonepropusni konektori
Za povezivanje solarnih panela koriste se vrhunski PV kabeli i posebni MC4 vodonepropusni konektori. Ove komponenti osiguravaju siguran i pouzdan prijenos električne energije te sprečavaju gubitak energije ili koroziju i potencijalne kvarove. Na oko nebitne “sitnice” no dobro provjerite kakve kabele i konektore koristi izvođač.

6. Napredna elektronika za kontrolu i sigurnost
Kvalitetne solarne elektrane opremljene su naprednom elektronikom za kontrolu, što omogućuje sustavu da pažljivo nadzire svaki segment. To podiže razinu sigurnosti sustava na najvišu moguću razinu, minimizirajući rizik od kvarova ili neispravnosti.

7. Jamstvo od bar 12 godina
Sve navedene prednosti kvalitetnih solarnih elektrana rezultiraju povjerenjem proizvođača, što se očituje u jamstvu od 12 godina. Ovo jamstvo pruža mir i sigurnost vlasnicima elektrana, pokrivajući potencijalne troškove popravaka ili zamjene komponenti. To je puno vremena i vodite računa da izvođač kojeg ste odabrali ima tradiciju i da namjerava ostati u ovoj branši. A ne da se za par godina neugodno iznenadite kad vidite da firma više ne postoji. 

8.Podrška i održavanje
Kakvo sad održavanje, ak ste mi objasnili da kupim najkvalitetnije? Minimalno, ali ipak da znate da je izvođač i dalje tu, da mu se možete obratiti sa svakim izazovom. Možda je susjed dogradio kuću, možda je HEP promjenio uvjete otkupa, možda je vaš krov postao omiljeno stanište ptica (koje obavljaju biološke potrebe baš na vaše panele), za sva ta pitanja izvodjač treba biti tu za Vas.
U zaključku, odabir kvalitetnih solarnih elektrana donosi dugoročne prednosti koje uključuju veću učinkovitost, pouzdanost i jamstvo. Ovi sustavi koriste najnoviju tehnologiju kako bi iskoristili snagu sunčeve energije na najbolji mogući način, čineći ih izvrsnim dugoročnim izborom za miran san.

Mi u Conversio Energie koristimo uvijek najoptimalnije komponente, i cijeli sustav elektrane individualiziramo prema željama i mogućnostima korisnika. Danas, kad je rad dobrih majstora i specijalista jako skup, bitno je ugraditi dugotrajne i kvalitetne komponente. Naravno kvaliteta ima i svoju cijenu, nema “besplatnog ručka” na svijetu. No kad tu razliku cijene podijelite na 15 ili više godina, ona je gotovo beznačajna.

U narednom dijelu ovog teksta ćemo se pozabaviti sa “Tips&Tricks” odabira, projektiranja i izvedbe. Odgovoriti ćemo na pitanja tipa da li je veća elektrana uvijek i bolja? Što napraviti dok ne stigne HEP dvosmjerno brojilo (koje se čeka)…

A ako ste električar, i ovaj tekst ste pročitali radi sebe, želite nova znanja i izazove? Možda Vas interesira da se pridružite našem timu. Osiguravamo vam besplatnu stručnu obuku, stalno zaposlenje sa vanserijskim primanjima…. prijavite se za više detalja LINK