Monter ili Električar, želim li ja to raditi?

monter elektricar posao
monter elektricar posao

Conversio Academy, 29.8.2023. – U našim ranijim tekstovima smo detaljno objasnili smisao i budućnost solarnih elektrana. Detaljno opisali što radi monter solarnih panela. Što radi električar solarnih elektrana?
Idemo pogledati kako to izgleda sa čisto ljudskog stajališta. Koji su izazovi? Kakva je budućnost? Da li ćete biti zadovoljni poslom?


Gdje sam ja tu?

Svi imamo samo jedan život, i trudimo se što bolje ga iskoristiti. Da to ima smisla, i da idemo naprijed. Svatko od nas otprilike provede trećinu svog života na poslu. Zato je bitno da odaberemo posao koji volimo i koji želimo raditi. Da trećinu života ne provedemo pod stresom ili u grču. Takodjer bitno je odabrati posao koji ima budućnost, gdje nove tehnologije (vještačka inteligencija, roboti ili potpuno nova tehnologija) neće zamjeniti čovjeka.

Pogled u budućnost

monter elektricar posao

Upravo takva su sva zanimanja, (sigurna budućnost),vezana za projektiranje, instalaciju i održavanje solarnih elektrana. Potražnja za novim solarnim panelima godišnje raste dvoznamenkastim postocima. Cijeli svijet je shvatio vrijednost obnovljivih izvora energije. Tako da definitivno netko mora montirati solarne panele, netko mora spojiti panele, baterije, kontrolere, invertere. I tu se u budućnosti neće pojaviti neko automatsko rješenje koje će se “samoinstlairati”.
Svaka solarna elektrana je unikatan sustav. Podređena željma, mogućnostima i lokaciji. Gotovo da ne postoje dvije identične. Na kraju sve to netko mora posložiti i instalirati, svaki put po istim standardima, a opet unikatno.
Dalje, solarni fotonaponski paneli su trenutno na oko 20-24% iskoristivosti, tako da ima dosta prostora i vremena za dalji razvoj. Gledano u budućnost, paneli koji bi jednog dana zamjenili prozore na našim kućama ili paneli koji su sastavni dio krovišta, opet zahtjevaju montažu, spajanje i sve ostalo.
Naravno ovo su zanimanja koja zahtjevaju konstantno učenje, kao i svako zanimanje budućnosti. Kako vrijeme bude prolazilo Vaše znanje i sposobnosti će biti sve više cijenjeni i sve bolje plaćeni.

Prednsti ovog zanimanja

Svi mi imamo neke želje i očekivanja od radne okoline, radnog procesa, organizacije.
Da ne pričamo suhim frazama, evo par detalja koje treba znati.
– Posao montera ili eletričara se radi u malim grupama ili timovima. Nikad nećete biti samo “broj” i jedan od 500 ljudi u pogonu.
– Rad sa opremom, tehnikom i alatima. Nema prevelikog kontakta s ljudima, tako da nema niti stresa i dodatnih izazova.
– Svaka nova solarna elektrana je unikatna, i radi se na drugoj lokaciji. Upoznati ćete različite gradove i regije, i nećete cijeli život raditi istu operaciju kao neki radnik u tvornici.
– svi poslovi se obavljaju planski, po projektima, nema “hitnih intervencija”, noćnog rada i slično
Vanserijska primanja. Da, budući da samo u Europi nedostaje oko 100000 električara, a tržište i potražnja diktira cijenu, primanja su uvijek visoko iznad prosjeka, i konstantno budu rasla.
– U tijeku je elektrifikacija prijevoza. Sve više je električnih automobila. To znači da nam treba što više solarnih elektrana, a i punionica za električna vozila (brojke su u milijunima). A i to rade monteri i električari.
– konstantno učite, i razvijate se uz napredak tehnologije

A nedostaci?

monter elektricar posao

Da budemo potpuno transparentni, svako zanimanje ima svoje prednosti i nedostatke. Ajmo nabrojati neke:
– Radi se na krovištima, gradilištima, livadama. Točno, rad na otvorenom. No ako pogledamo današnju zaštitnu opremu, i standarde sigurnosti, rizik je uistinu minimalan. Takodjer, ako je kiša ili snijeg, nikad se ne rade vanjski poslovi već priprema unutrašnja oprema. Kontroleri, osigurači, inverteri, baterije, ožičenje.
– Radi se sa “strujom”. Nesretan slučaj se uvijek može dogoditi. Zato u našem procesu obuke posvećujemo jako puno pozornosti sigurnosti na radu. Procedurama i protokolima, koji jednostavno onemogućavaju da nekoga “strese struja”. A naši projektanti u svaku solarnu elektranu ugrađuju višestruke sigurnosne zaštite kako bi se spriječila i najmanja mogućnost nezgode.

Uvijek je moguće pronaći i prednosti i nedostatke, a evo pobrojali smo samo par najosnovnijih.

Odlučio si?

Pa pridruži nam se. Conversio Energie GmbH , ima stalno otvoreni natječaj za primanje novih električara. Kontaktiraj nas mailom, telefonom, ili popuni kontakt formu. Rado ćemo odgovoriti na sva pitanja, i pojasniti cijelu proceduru. Do sad smo instalirali preko 2000 solarnih elektrana. Razvili smo posebne procedure i protokole, dokazane na terenu, za izvedbu kvalitetnih elektrana. A kako su zadovoljni djelatnici osnova našeg poslovnog pristupa, sve poslove obavljamo u četverodnevnom radnom tjednu uz vrhunske uvjete za naše djelatnike.