Monter solarnih panela: Ovdje sve počinje

monter solarnih panela

Conversio Academy, 17.7.2023. – Danas, kada nas sustižu rastući izazovi klimatskih promjena i potreba za održivim izvorima energije, solarna energija je sve više prepoznata kao ključna opcija za smanjenje emisija stakleničkih plinova i osiguravanje čiste i obnovljive energije za budućnost. No, od kud krenuti? Svaka instalacija solarnih sustava objedinjuje više komponenti, no jedna je nabitnija. Solarni paneli. Tu sve počinje. Da bi maksimlano iskoristili sunčevu energiju, potrebno je stručno i kvalitetno postaviti solarne panele.

Kakav je to posao? Monter solarnih panela?

Monter solarnih panela ima izuzetno važnu ulogu u procesu. Posao montera solarnih panela uključuje postavljanje i instalaciju solarnih panela na krovove kuća, poslovnih objekata, industrijskih postrojenja ili namjenskih površina kako bi omogućili prikupljanje i pretvaranje sunčeve energije u električnu energiju.

Prije samog postupka montaže, monter provodi detaljan izvid mjesta montaže. Usklađuje stanje na terenu sa projektom koji je dobio od projektanta solarnih elektrana. Solarni paneli se najčešće monitraju na krovne površine i jako je bitno da se montaža obavi strčno uz uporabu najkvalitetnijih materijala. Solarni paneli i pripadajuća instalacija će tu ostati više od 10 godina. Tako da treba voditi računa o svim askpektima sigurnosti i dugotrajnosti. Što kad padne snijeg? Što kad je oluja? Kako očistiti lišće sa krova? Što ako padne drvo na krov? Sve su to izazovi koje monter solarnih panela ima u vidu tijekom montaže. Njihova tehnička stručnost i znanje u ovom području ključni su za osiguravanje najboljih rezultata.

Sve što je vezano za solarne elektrane zahtijeva preciznost, pažnju na detalje i pridržavanje strogih sigurnosnih standarda. Solarni paneli moraju biti čvrsto pričvršćeni kako bi izdržali ekstremne vremenske uvjete, uključujući vjetar, snijeg i kišu. Osim toga, monter solarnih panela mora osigurati da su svi električni spojevi ispravni kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost i sigurnost.

No posao tu nije gotov. Posao montera solarnih panela također obuhvaća testiranje sustava kako bi se provjerilo jesu li paneli ispravno povezani i da li proizvode očekivanu energiju. Nakon uspješnog testiranja, električari pristupaju spajanju kontrolnih jedinica i programiranju optimalnog rada solarne elektrane. U posao montera spada i održavanje i servisiranje funkcionalnih solarnih elektrana. Zamjena oštećenih solarnih panela (kamen, udarac, oluja…), zamjena i provjera električnih instalcija, dogradnja sustava.

Zašto su stručni monteri izuzetno dobro plaćeni?

Jednostavno, nema ih… zakon ponude i potražnje. Ovo je zanimanje budućnosti. Svake godine se udupla potreba za monterima. Radi se o dinamičnom, interesantnom poslu. Mali timovi, i uvijek nove lokacije. Naravno, posao zahtjeva visoku koncentraciju, osnovnu psihofizičku kondiciju i odgovornost. No u ovom poslu je moguće zaraditi i 3000EUR mjesečno.

Želiš postati monter solarnih panela?

Zainteresirali smo te? Želiš naučiti ovaj posao, i dobro zaraditi? Na pravom si mjestu. Conversio Akademija je nastala kao specijalizirani centar austrijske grupacije Conversio Group, vodeće austrijske tvrtke za obnovljive izvore energije, sa preko 2000 montiranih solarnih elektrana. Ovaj posao ne možete naučiti “iz knjige”, ili sa YouTube-a. Potreban je vrhunski plan obrazovanja (curriculum), koji su pripremili iskusni inženjeri, prateći informacije sa terena.

Uz navedeni plan naravno odmah se nadovezuje i praktični dio, prvo u našem centru u Zagrebu, i onda u našim terenskim timovima. Tu ćete u kontroliranim uvjetima naučiti sve aspekte vašeg posla, od sigurnosnih standarda do tehničke dokumentacije. Po završetku našeg školovanja, osiguran Vam je posao u Austriji ili regiji. I tu naša suradnja tek počinje. Redovito osiguravamo radionice o novim tehnologijama, da te uputimo u sve novosti. Ukoliko želiš napredovati, osigurati ćemo ti dodatnu izobrazbu za električara, montera auto punionica, projektanta. Sve je na tebi…

Javi nam se, dođi pogledaj, što i kako radimo… Vidi da li je ovo posao za Tebe, bez ikakvih obaveza. Da, najbitnije, sva obuka koju provodimo za Tebe je potpuno BESPLATNA. Pridruži se našem timu, uvijek imamo otvoreni natječaj. Vidimo se…

Prijavnica
Ime i prezime:
Ime i prezime:
Ime
Prezime
Prihvaćanje uvjeta