Solarne elektrane: Što je to?

solarne elektrane
solarne elektrane

Conversio Academy 7.8.2023. – Obnovljivi izvori energije su naša budućnost. Energija koju dobivamo iz obnovljivih izvora ne uništava naš okoliš, i samo ime nam govori da se radi o nepresušnim (obnovljivim) izvorima. To može biti energija sunca, vjetra, plime i oseke, geotermalna ili hidroenergija. Budući da smo ovdje zainteresirani za iskorištavanje energije sunca, u ovom tekstu ćemo malo detaljnije objasniti osnove.

Što je solarna elektrana?

Solarna elektrana je postrojenje koje koristi sunčevu energiju za generiranje električne energije. Ove elektrane igraju ključnu ulogu u tranziciji prema održivim i čistim izvorima energije jer  su jednostavnne, prilagodljive i mogu se dimenzionirati sukladno mogućnostima implementacije.


Ako pravimo razliku po tipovima solarnih elektrana imamo:
  1. Fotonaponske (PV – photovoltaic) solarni sustavi: Ovo su najčešći tip solarnih elektrana. PV sustavi koriste solarnu energiju za stvaranje električne struje. PV ćelije, koje su obično napravljene od silicija, pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju. Te ćelije su grupirane u module i instalirane na krovove zgrada, kuća, ili na tlu, u solarnim poljima. PV solarni sustavi mogu biti postavljeni i na manjim uređajima, poput solarnih stupova ulične rasvjete ili oglasnih panela.
  2. Toplotne solarne elektrane: Ovi sustavi koriste toplinu sunca za proizvodnju električne energije. Postoje dvije glavne vrste toplotnih solarnih elektrana:
  • Parabolični sustavi: Koncentrirani sunčevi zraci usmjeravaju se pomoću ogledala prema cijevima s tekućinom koja apsorbira toplinu. Ta toplina koristi se za proizvodnju pare koja potom pokreće turbine i generira električnu energiju.
  • Solarni tornjevi: Velika polja ogledala usmjeravaju sunčevu svjetlost prema vrhu tornja. Na vrhu tornja nalazi se prijamnik koji apsorbira toplinu i koristi je za generiranje pare i pokretanje turbina.

3. Fotovoltaika s koncentriranim solarnim zrakama (CPV): Ova tehnologija koristi leće ili ogledala kako bi koncentrirala sunčevu svjetlost na manji broj PV ćelija. To povećava učinkovitost i smanjuje potrebnu površinu za postavljanje PV ćelija

Danas su najčešće fotonaponske solarne elektrane, i Conversio Energie GmbH (link) je do sad instalirao preko 2000 ovakvih sustava. Fotonaponske elektrane se mogu instlirati namjenski na već postojeće objekte (kuće, zgrade industrijski objekti…) ili graditi namjenske solarne elektrane (obično većih kapaciteta), na zemlji ili vodi. 

Tipovi fotonaponskih solarnih elektrana

Sukladno potrebama i mogućnostima, a znajući da je energiju teško skladištiti (i skupo) razlikujemo:

1. On-Grid sustavi. Najčešće instalirani, i namjenjeni malim i srednjim korisnicima. Najpovoljnija izvedba fotonaponske elektrane jer ne zahtjeva posebne baterijske (ili druge) sustave za pohranu energije. Korisnik jednostavno dobije “dvosmjerno” brojilo, koje registrira i potrošnju i proizvodnju u odnosu na distributivnu mrežu. Na kraju obračunskog razdoblja kad se “podvuče crta” točno se vidi da li je korisnik proizveo više energije u odnosu na svoje potrebe ili je dokupio istu iz distributivne mreže. Ovaj sustav je osmišljen kako bi korisnicima omogućio da za vrijeme sunčanih dana ili kad imaju manju potrošnju, proizvedenu električnu energiju isporučuju u ditributivnu mrežu za potrebe drugih korisnika. A noću ili u kišnim danima da istu uzimaju iz distributivne mreže za svoje potrebe. 

2. Off- Grid sustavi. Sustavi koji uz dio za proizvodnju imaju i posebne sustave (najčešće baterije) koji spremaju proizvedenu energiju. Ovakvi sustavi se najčešće koriste na lokacijama gdje korisnik želi biti potpuno autonoman u odnosu na distributivnu mrežu, sam proizvodi svoju struju i koristi je. Ovakvi sustavi imaju višu cijenu radi baterijskih sklopova, no često se nameću kao jedinstveno rješenje. 

3. Hibridni sustavi. U novije vrijeme često korištena opcija. Imamo sustav koji je spoj gornja dva tipa fotonaponskih elektrana. Znači Korisnik ima i vlastite baterijske module za pohranu električne energije, a višak proizvedene enrgije isporučuje u distributivnu mrežu. Na taj način ima potpunu autonomiju u slučaju “nestanka struje”, a ujedno isporučuje višak proizvedene električne enrgije

4. Proizvođači – invesitor ne koristi proizvedenu energiju za vlastitu potrošnju, već isključivo ima proizvodnu solarnu elektranu namjenjenu proizvodnji električne enrgije. Ovakvi sustavi su obično većeg kapaciteta od 50kW do megaelektrana koje proizvode i po nekoliko GW. Trenuntno najveća solarna elektrana je u Indiji i trenutno proizvodi 2.25GWh


Popis 5 najvećih solarnih postrojenja na svijetu možete pronaći na LINKu (https://ornatesolar.com/blog/the-5-largest-solar-power-plants-in-the-world)

solarne elektrane
default


Broj instaliranih solarnih panela svake godine se poveća za oko 20% na svjetskoj razini. Iz tog razloga postoji potreba za velikim brojem stručnih specijalista koji učestvuju u procesu izrade solarnih elektrana.
U narednim tekstovima ćemo detaljnije opisati sve faze koje predstavljaju sastavni dio izrade kvalitetne solarne elektrane. Od izvida lokacije, projektiranja, izrade, i puštanja u pogon. Ukoliko želite postati dio našeg tima i potpuno besplatno usavršiti svoje znanje i vještine, pogledajte naše stalno otovorene natječaje:
– monter solarnih panela (link)
– električar solarnih elektrana(link)