Zanimanje: Električar za Solarne elektrane

elektricar za solarne elektrane

Conversio Academy, 24.7.2023. –  Danas je održivost postala prioritet. Solarna energija je postala jedna od najvažnijih i najbrže rastućih izvora obnovljive energije. Solarna energija predstavlja čistu, obnovljivu i besplatnu energiju koja ima potencijal da smanji ovisnost o fosilnim gorivima i umanji negativan utjecaj na okoliš. No, kako bismo iskoristili sve prednosti sunčeve energije, neophodno je da se solarne elektrane i sustavi projektiraju, montiraju i održavaju na najvišem nivou.

Kako nastaje solarna elektrana?

Kod nas u Conversioenergie.at sve počinje od želje investitora za realizacijom solarne elektrane. Naši stručni projektanti pristupaju razgovoru i snimanju stanja sukladno željama, potrebama i mogućnostima investitora. Svaka solarna elektrana je “butik” realizacija “po mjeri”. Svaka nova instalacija je specifična i prilagodjena maksimalnoj iskoristivosti. Nebitno je da li radimo klasičnu solarnu elektranu sa dvosmjernim brojilom, da li radimo autonomni “off grid” sustav sa vlastitim sustavom pohrane energije ili neku varijantu hibridnog sustava; uvijek ćemo koristiti najkvalitetnije komponente i projektirati skalabilan sustav sa mogućnošću dalje dogradnje ili prenamjene. 

Nakon dogovora i završenog projekta, na teren izlaze naši monteri, električari i programeri, koji u najkraćem roku realiziraju i puštaju u pogon završenu elektranu. 

Električar za solarne elektrane, kakav je to posao?

U prošlom Blog postu smo pisali o Monterima solarnih elektrana. Nakon završene montaže solarnih panela, električar za solarne solarne elektrane igra ključnu ulogu.
Električari, specijalizirani za montažu solarnih elektrana su obučeni stručnjaci koji imaju znanje i vještine potrebne za instaliranje, povezivanje i održavanje svih električnih komponenti, kabliranja i povezivanja sa solarnim panelima i sustavima pohrane energije. Prilikom montaže elektro komponenti, električari se moraju pridržavati strogih sigurnosnih smjernica. Rad s električnim komponentama zahtijeva pažljivu pozornost i pridržavanje svih propisanih procedura kako bi se izbjegli zastoji i osigurao dugoročan i siguran rad elektrane. 

Tijekom montaže solarne elektrane, električar je odgovoran za kvalitetno povezivanje panela u nizove i osiguranje da električna veza između njih i ostalih komponenti bude ispravna i pouzdana. Oni također instaliraju pretvarače koji pretvaraju prikupljenu solarnu energiju iz istosmjerne  struje (DC) u izmjeničnu struju (AC) koja se koristi u kućanstvima i industriji. Osim toga, električari provode testiranja sustava kako bi provjerili njegovu funkcionalnost i ispravnost.

Nakon montaže, električar ima važnu ulogu u održavanju solarnih elektrana. Redovito održavanje osigurava da solarni sustav radi na optimalnoj razini u svakom trenutku. To uključuje provjeru stanja solarnih panela, kablova, optimizatora snage, pretvarača i ostalih električnih komponenti te otkrivanje i popravljanje eventualnih kvarova.

Električari za solarne elektrane se konstantno doškolovavaju, i prate tehnološke inovacije i promjene u industriji kako bi bili u toku s najnovijim tehnikama i sustavima. Njihov doprinos tranziciji prema održivijoj energiji je neprocjenjiv jer omogućuju ljudima da iskoriste moć sunčeve energije i osiguraju dugoročan rad elektrane.

 

Dosta teorije! Što je točno moj posao, kao električara?

Generalno, sve što je vezano za elektriku je Vaš posao, no na svakoj elektrani ćete raditi spajanje komponenata i električne opreme te kontrolu iste kako bi osigurali ispravan, dugotrajan i pouzdan rad cijelog solarnog sustava.


Ovdje ćemo detaljnije obraditi postupak spajanja i njegovu važnost.

  1. Solarni kontroler (optimizator snage): Solarne elektrane koriste solarne kontrolere ili optimizatore snage kako bi regulirali protok energije iz solarnih panela prema inverterskom sustavu, baterijskom sustavu, trošilima ili mreži. Ovi kontroleri prilagođavaju napon iz solarnih panela kako bi održali maksimalnu učinkovitost sustava u bilo kojim vremenskim uvjetima. Spajanje optimizatora snage odvija se između solarnih panela i invertera, te baterija (ili izlaznog dvosmjernog brojila za “on grid” sustave).
  2. Inverteri: Solarni paneli generiraju istosmjernu struju (DC), ali većina električne opreme u kućanstvu i industriji koristi izmjeničnu struju (AC). Inverteri su zaduženi za pretvaraje istosmjerne struje iz solarnih panela u izmjeničnu struju koja je kompatibilna s električnim uređajima i mrežom. Spajanje invertera obavlja se između solarnih kontrolera i kućanske mreže.
  3. Baterijski sustav: Neki solarni sustavi koriste baterijski sustav za pohranu viška energije proizvedene tijekom sunčanih perioda. Baterije se koriste kako bi se omogućilo skladištenje energije za korištenje kada sunčeva svjetlost nije dostupna, poput noći ili oblačnih dana. Spajanje baterijskog sustava uključuje povezivanje baterija sa solarnim inverterom.
  4. Uzemljenje: Uzemljenje je ključno za siguran rad solarnog sustava. Sve metalne komponente, uključujući solarne panele, nosače i konstrukcije, invertere i električne kutije, trebaju biti propisno uzemljene kako bi se spriječile električne nezgode i zaštitio sustav od prenapona.
  5. Sigurnosni prekidači: U solarnim elektranama, instaliraju se sigurnosni sustavi kako bi se omogućilo isključivanje električnog sustava u slučaju nužde ili potrebe za održavanjem, popravcima ili vanrednim situacijama. Ovi sustavi također osiguravaju dodatni sloj zaštite od električnih opasnosti.
  6. Nadzorni sustav: Solarni sustavi često su opremljeni nadzornim sustavima koji omogućuju praćenje i upravljanje performansama sustava u stvarnom vremenu. Nadzorni sustavi omogućuju detekciju potencijalnih kvarova i problema kako bi se osigurala neprekidna i pouzdana proizvodnja energije.

Važno je napomenuti da pravilno spajanje kontrolera i električne opreme u solarnim elektranama zahtijeva znanje i iskustvo stručnjaka, poput električara specijaliziranih za solarne elektrane. Rad s visokonaponskim sustavima i električnim komponentama može biti opasan ako se ne izvodi ispravno, stoga je važno osigurati da se instalacija obavlja u skladu sa svim sigurnosnim standardima i propisima.

Sve u svemu, ispravno spajanje kontrolera i električne opreme ključno je za učinkovitost, sigurnost i pouzdanost solarnih elektrana. Pravilno instaliran i održavan sustav omogućuje nam iskoristiti puni potencijal sunčeve energije kao održivog izvora električne energije.

Postani električar za solarne elektrane

Ukoliko već imate iskustva u radu sa elektrikom, i električar ste po struci, pridružite se našem timu. U Conversio Akademiji ćemo Vas potpuno besplatno obučiti za rad sa specifičnom opremom i sve potrebne procedure da bi unaprijedli svoje znanje i osigurali si odličan posao kao Električar za solarne elektrane. 

Po završenoj obuci, imate osiguran posao u ConversioEnergie.at (Klagenfurt), uz vrhunska primanja i 4 dnevni radni tjedan. Visoka austrijska primanja samo 2.5 sata od Vašeg doma uz trodnevni vikend. 
Imamo konstantno otvoreni natječaj za električare, javite nam se LINK.

Prijavnica
Ime i prezime:
Ime i prezime:
Ime
Prezime
Prihvaćanje uvjeta